• Logowanie
    Logowanie
  • Rejestracja

TRS pasta z tamaryndowca 400 GR

Producent: TRS
24,71 
+ -
Dostępność:
Natychmiast

Opis

Pasta z tamaryndowca TRS

Tamarynd to owoc z rodziny roślin strączkowych, który wyglądem przypomina orzechy ziemne. Wewnątrz skorupy znajduje się miękki, ciągnący się owoc, który jest dobrym źródłem witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, potas, fosfor, witamina C i inne.

Owoc tamaryndowca ma przyjemny, cierpki smak z pikantnym posmakiem i nutą słodyczy.

Świeży tamarynd można jeść usuwając twardą skorupkę i przeżuwając owoce bez pestek.

Wiele kultur używa tamaryndowca również do gotowania.

Tamaryndowca można użyć do przygotowania agua fresca - wyjątkowego napoju, którego orzeźwiający smak przynosi ulgę w ciepły letni dzień.

Pastę z tamaryndu można też bezpośrednio dodawać do potraw z dodatkiem soczewicy czy curry. Tamarynd komponuje się dobrze również z duszonym mięsem oraz daniami na bazie ryżu.

To dobrze znany składnik tajskiego makaronu Pad Thai, a także krewetek i ryb.

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania tamaryndowca to między innymi :

  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • ulga w problemach żołądkowych,
  • leczenie przeziębienia i gorączki,
  • środek przeciwzapalny
  • pomoc w regulacji poziomu cholesterolu.

Skład pasty tamaryndowej TRS (400 g):

  • tamaryndowiec (80%)

  • woda (20%)

Produkt może zawierać twarde nasiona. Przed spożyciem zaleca się obróbkę cieplną.

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

  • Energia: 1041 kJ / 251 kcal

  • Tłuszcz: 2,5 g

    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

  • Węglowodany: 36,3 g

    • w tym cukry: 4,5 g

  • Białko: 24 g

  • Błonnik: 10 g

  • Sól: 1 g

Kraj pochodzenia: Indie

Waga: 400 g