TRS pasta z tamaryndowca 400 GR
Opis
Pasta z tamaryndowca TRS
Tamarynd to owoc z rodziny roślin strączkowych, który wyglądem przypomina orzechy ziemne. Wewnątrz skorupy znajduje się miękki, ciągnący się owoc, który jest dobrym źródłem witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, potas, fosfor, witamina C i inne.
Owoc tamaryndowca ma przyjemny, cierpki smak z pikantnym posmakiem i nutą słodyczy.
Świeży tamarynd można jeść usuwając twardą skorupkę i przeżuwając owoce bez pestek.
Wiele kultur używa tamaryndowca również do gotowania.
Tamaryndowca można użyć do przygotowania agua fresca - wyjątkowego napoju, którego orzeźwiający smak przynosi ulgę w ciepły letni dzień.
Pastę z tamaryndu można też bezpośrednio dodawać do potraw z dodatkiem soczewicy czy curry. Tamarynd komponuje się dobrze również z duszonym mięsem oraz daniami na bazie ryżu.
To dobrze znany składnik tajskiego makaronu Pad Thai, a także krewetek i ryb.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania tamaryndowca to między innymi :
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- ulga w problemach żołądkowych,
- leczenie przeziębienia i gorączki,
- środek przeciwzapalny
- pomoc w regulacji poziomu cholesterolu.
Skład pasty tamaryndowej TRS (400 g):
-
tamaryndowiec (80%)
-
woda (20%)
Produkt może zawierać twarde nasiona. Przed spożyciem zaleca się obróbkę cieplną.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
-
Energia: 1041 kJ / 251 kcal
-
Tłuszcz: 2,5 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
-
-
Węglowodany: 36,3 g
-
w tym cukry: 4,5 g
-
-
Białko: 24 g
-
Błonnik: 10 g
-
Sól: 1 g
Kraj pochodzenia: Indie
Waga: 400 g